Diàlegs d'Estiu 2018

« Ves enrere

Joaquim Bosch i Ignacio Escolar – El segrest de la justícia

Joaquim Bosch i Ignacio Escolar – El segrest de la justícia

Dilluns 9 de juliol, a les 19.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


Presentació del llibre El secuestro de la justícia.

 

 

El periodista Ignacio Escolar i el jutge Joaquim Bosch analitzen la justícia a Espanya. Com afecten la investigació dels casos de corrupció les ingerències del poder polític. Com funcionen l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem o el Constitucional. Qui són els qui manen realment en la Justícia i quins mecanismes utilitzen. Quines eines tenen els partits per a pressionar els jutges i els fiscals, quines reformes serien necessàries per a garantir la independència judicial i quines són les derives més preocupants de la Justícia a Espanya, com els recents processos penals contra tuiters, l'entrada a la presó de dos titellaires, o la forma en la qual s'està usant el Codi Penal per a abordar el problema polític a Catalunya.

 

 

Joaquim Bosch Grau

És magistrat i jurista. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, actualment és degà dels jutges a Montcada  després de passar per destinacions a Barcelona, Dénia, Vinaròs i Massamagrell. 
 
En 2012 va ser elegit membre del Secretariat i portaveu a nivell estatal de l'organització Jutges per a la Democràcia, després de ser el magistrat més votat en les eleccions internes. Va ser reelegit en el càrrec en juny de 2014 i va finalitzar el seu mandat en juny de 2016, després d'esgotar el temps màxim previst en els estatuts de l'organització.
Posteriorment ha estat nomenat portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia en la Comunitat Valenciana. 
 
Ha qüestionat de forma freqüent l'actuació del poder polític en relació amb l'increment de la corrupció a Espanya i ha manifestat que les actuals estructures institucionals afavoreixen aquesta forma de delinqüència, per la qual cosa ha reclamat una àmplia reforma de les lleis vigents en la matèria.
 
Col·labora habitualment en publicacions jurídiques i en la secció d'opinió de diversos mitjans de comunicació. També participa com a expert i representant associatiu judicial en diversos programes de televisió. 
 
 
 

Ignacio Escolar García

És bloguer, comunicador i analista polític.
 
Actualment dirigeix el diari digital eldiario.es i té un contracte d'exclusivitat amb La Sexta, on col·labora en els principals programes. 
 
Va ser fundador i primer director del diari Público. Ha estat director adjunt de La voz de Almería i col·laborador dels diaris Cinco días i El Mundo i les revistes Muy Interesante, Rolling Stone, GEO i Quo. Així mateix, ha estat col·laborador dels informatius de Telecinco i coordinador del web d'Informativos Telecinco; i dels programes La ventana i Hoy por hoy, de la Cadena SER. 
 
Com a bloguer va editar spanishpop.net, pàgina dedicada al pop indie; i posteriorment escolar.net, destinat inicialment a l'actualitat d'Internet però que després se centraria en l'actualitat política. 
 
És autor de la novel·la curta 31 noches (2012) i de La crisis en 100 apuntes (2012). Amb Arsenio Escolar va publicar La nación inventada (2010) i El justiciero cruel (2012). També és coautor de Reacciona (2011).